Historie

I slutningen af 1800-tallet sejlede ålegrosserer Robert Martens rundt i det sydsjællandske område for at opkøbe levende ål, der kunne bringes med hjem til Tyskland for at blive solgt. Han fik dog smag for det skønne og til fiskeri meget velegnede fiskerleje – Karrebæksminde. I 1883 giftede han sig med den lokale bagers datter – Emilie og etablerede samtidig det firma, som i dag kendes som Martens Røgeri.

I perioden derefter og frem til i dag har 4 efterfølgende generationer beskæftiget sig med fisk og fiskerøgning. forretningen har haft forskelligt fokus, hvor den i de tidlige år i stor udstrækning havde fokus på opkøb og videresalg af levende ål. I 1960’erne bliver fokus mere på fiskeri efter ål. I 1990’erne satses der mere og mere på røgning af fisk og detailsalg. I 2006 lukkes fiskeriet efter ål ned og fokus er nu udelukkende på røgning af fisk og detailsalg.

1883

Martens Røgeri åbner

Robert Martens slår sig ned i Karrebæksminde og etablerer Karrebæksminde Aaleexport.

1883

1908

Minerva bygges

For at kunne opbevare og levere levende ål til bla. Tyskland og Holland bygges aalekvasen Minerva af bådebygger Magnus Jakobsen i Karrebæksminde.

1908

1921-22

Carl Martens overtager

2. generation overtager nu familiefirmaet. Carl Martens er Roberts ældste søn. Han driver virksomheden videre og fokuserer især på grossistsalg af levende ål på eksportmarkeder primært i Tyskland og Holland.

1921-22

1951

Valdemar Martens overtager

Valdemar bliver 3. generation af fiskere, fiskehandlere og fiskerøgere. Han har især interesse i røgning af ål, som han i røgeprocesserne forfiner til den velkendte kvalitet vi kender i dag. 

1951

1990

Carl Erik Martens overtager

Carl Erik er 4. generation og har i ca. 30 år før overtagelsen arbejdet med fiskeriet efter ål i firmaet. I forbindelse med overtagelsen må Carl Erik nu overtage ansvaret for røgeriet fra Valdemar.

Valdemars anden søn – Knud Martens – arbejder i mere end 20 år med fiskeriet efter ål.

Samtidig skifter firmaet navn fra Karrebæksminde Aaleexport og til det nuværende Martens Røgeri.

1990

2006

Familien Martens stopper med ålefiskeri

Efter i mere end 100 år at have fisket efter ål, vælger Carl Erik nu at stoppe med denne del af forretningen, da hans bror Knud Martens går på pension.

2006

2012

Martens Røgeri åbner frokostrestauranten

Ca. 100 år tidligere nedtages en “stak”-lade på Lungshave og genopbygges lige ved siden af røgeriet langs kanalen.

Denne lade ombygges i vinteren/ foråret 2012 til restauration.

Den drivende kraft i projektet er Carl Eriks søn og dermed 5. generation Carl-Johan Martens.

2012

2014

Carl-Johan Martens indtræder i firmaet

Siden Carl-Johan Martens var 8 år har han hjulpet til  i familiefirmaet med fiskeri, røgeri, detailsalg mv. ved siden af skole, uddannelse og andet arbejde.

I 2014 vælger Carl-Johan at blive medejer i Martens Røgeri og familiefirmaet drives nu af 2 generationer.

2014